Zdecydowanie zbyt rzadko robię zupy, a smak dzisiejszej pieczarkowej mi o tym przypomniał! Zupa wyszła pyszna i niezwykle aromatyczna. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z tej strony
Składniki:
0,5 kg pieczarek
1 litr bulionu drobiowego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 cebula
ziele angielskie, pieprz, sól, estragon, liść laurowy
śmietana
masło
natka pietruszki
Wykonanie:
Bulion zagotować z przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać do bulionu, gotować do miękkości. W międzyczasie 10 całych małych pieczarek podsmażyć na patelni z dodatkiem łyżki masła. Gdy nabiorą złotego koloru dodajemy pieczarki do warzyw i nadal gotujemy na małym ogniu. Resztę pieczarek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i na tej samej patelni podsmażamy na kolejnej łyżce masła, doprawiamy je solą i pieprzem, zagotowujemy w sosie własnym po czym dodajemy do zupy (można je dodatkowo zmiksować). Zupę chwilę jeszcze gotujemy, doprawiamy estragonem, solą, pieprzem, posypujemy natką. Można dodać także śmietanę, ja wolę jednak dodawać ją bezpośrednio przed podaniem, czyli do zupy już w talerzu. Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz