środa, 19 października 2011

Pasta z makreli

Przyznaję, że mimo iż  nie jestem fanką ryb, ta pasta smakuje mi wyśmienicie. Mój mąż traktuje ją jak sałatkę i potrafi jeść nawet bez pieczywa, ja jednak wolę podaną tradycyjnie, czyli na kromce chlebka. Pasta ta pewnie od pokoleń podawana jest w wielu domach, niektóre smaki są po prostu niezawodne :)

Składniki:
300 - 400 gram wędzonej makreli
6 jaj
4 średnie ogórki kiszone
pęczek szczypiorku, ewentualnie cebula
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy lub koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Rybę rozdrobnić i dokładnie oczyścić z ości,  Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, dodać do nich rybę, szczypiorek i pokrojone w kostkę ogórki. Całość wymieszać z majonezem (ewentualnie musztardą lub koncentratem pomidorowym) i przyprawami, schłodzić w lodówce.

1 komentarz:

  1. musze koniecznie zrobic te salatke, bardzo lubie makrele a w takiej wersji musi byc przepyszna.

    OdpowiedzUsuń