środa, 5 października 2011

Zapiekane ziemniaczki


Ziemniaki nie często goszczą na naszym stole, ale te zapiekane z ziołami mogłabym jeść niemal codziennie. Pierwszy raz spróbowałam ich dawno u teściowej i od tej pory po prostu je uwielbiam :)
Ja zapiekam je z rozmarynem, ale można dodać swoje ulubione zioła, w zależności co kto lubi.

Składniki:
porcja ziemniaków
rozmaryn ( u mnie suszony)
kilka łyżek oleju lub oliwy

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w dość spore cząstki, podgotować na półmiękko w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną wymieszać je z oliwą i ziołami i wyłożyć na blaszkę piekarnika. Zapiekać aż nabiorą złotego koloru. Ziemniaki można także zapiekać surowe, bez wcześniejszego podgotowania, ale czas spędzony w piekarniku znacząco się wtedy wydłuża, a nam już ślinka cieknie w oczekiwaniu ....
Do takich ziemniaczków świetnie pasuje sól cytrynowo - rozmarynowa (według J. Olivera).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz