piątek, 10 lutego 2012

Pieczone ziemniaki


 Za ziemniakami w kuchni szczególnie nie przepadam, ale takie pieczone z ziołami  to już co innego .... Ziemniaczki wyszły pyszne, a  jeśli chcemy zaskoczyć czymś gości to mamy  kolejny powód, by je przygotować. Polecam bardzo, chociaż przyznaję, że bardziej smakowały nam ziemniaczki zapiekane z rozmarynem , które były mniejsze więc bardziej chrupiące.

Składniki:
ziemniaki najlepiej równej wielkości, podłużne
sól, pieprz, słodka  papryka w proszku
ulubione zioła - ja dałam rozmaryn i tymianek
oliwa

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i nacinamy co pół centymetra, ale tak by nie przeciąć podstawy. Oliwę mieszamy z przyprawami i nacieramy dokładnie ziemniaczki, także wewnątrz. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i od czasu do czasu mieszając, zapiekamy do zrumieniania czyli około 1 godziny.

4 komentarze: