piątek, 14 października 2011

Tarta ze szpinakiem i serem feta


Tarty są daniem, które bardzo w ostatnim czasie polubiliśmy. Ta ze szpinakiem była smaczna, ale muszę przyznać, że nie pobiła mojego dotychczasowego hitu czyli tarty z porem, i szynką. Szpinak jednak najlepiej smakuje nam z makaronem :)
Składniki:
kostka masła
3 szklanki mąki
400 gram mrożonego szpinaku (najlepsze są liście w brykiecie)
kostka sera feta
3 pomidory
2 jajka
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
liście bazylii (niekoniecznie)
kilka łyżek śmietany

Wykonanie:
Masło drobno posiekać, zagnieść z mąką i 6 łyżkami wody. Ciastem wylepić formę do pieczenia i odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie piec około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W międzyczasie na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodać szpinak i dusić około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pod koniec duszenia dodajemy 3/4 opakowania rozkruszonego sera feta i bazylię, ewentualnie pokrojone w kostkę pomidory. Roztrzepane jajka mieszamy ze śmietaną. Na upieczone ciasto wykładamy szpinak, mieszamy lekko z masą jajeczną, wykładamy pokrojone w plastry pomidory i posypujemy resztą sera feta. Pieczemy około 30 minut, czyli aż zetnie się środek tarty. Dekorujemy bazylią


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz