niedziela, 9 października 2011

Muffinki z gruszką i imbirem


Po pysznych muffinkach jabłkowo - cynamonowych przyszła pora na babeczki z kolejnych  sezonowych owoców. Lubię gruszki, choć nie należą do moich ulubionych owoców, natomiast imbir - uwielbiam. Kojarzy mi się właśnie z jesienią i zimą, kiedy niemal codziennie dodaję go do herbaty. Tym razem postanowiłam połączyć imbir z gruszką i delektować się tym smakiem przy kawie.  Był to mój pierwszy raz z wykorzystaniem gruszki do wypieków, i jak się okazało - warto było spróbować :) Szybko znikały ze stołu ....


Składniki (na 18 muffinek):
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cuku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka mielonego imbiru
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 duży jogurt  naturalny
2 średnie gruszki

Wykonanie:
W osobnej misce wymieszać składniki mokre i suche, następnie je połączyć ze sobą, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Napełnić ciastem foremki i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz