Po pysznych muffinkach jabłkowo - cynamonowych przyszła pora na babeczki z kolejnych sezonowych owoców. Lubię gruszki, choć nie należą do moich ulubionych owoców, natomiast imbir - uwielbiam. Kojarzy mi się właśnie z jesienią i zimą, kiedy niemal codziennie dodaję go do herbaty. Tym razem postanowiłam połączyć imbir z gruszką i delektować się tym smakiem przy kawie. Był to mój pierwszy raz z wykorzystaniem gruszki do wypieków, i jak się okazało - warto było spróbować :) Szybko znikały ze stołu ....
Składniki (na 18 muffinek):
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cuku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka mielonego imbiru
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 duży jogurt naturalny
2 średnie gruszki
Wykonanie:
W osobnej misce wymieszać składniki mokre i suche, następnie je połączyć ze sobą, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Napełnić ciastem foremki i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz