Przepis na to pyszne danie znalazłam dawno temu w internecie, chyba na jakimś forum dotyczącym dań Roberta Makłowicza. Jak tylko spojrzałam na listę składników, od razu wiedziałam, że gulasz nam zasmakuje, bo połączenie mięsa i kapusty zawsze przecież sprawdza się w bigosie. Ja osobiście za tradycyjnym bigosem nie przepadam, bo za dużo tam dla mnie mięsa, kiełbasy lub boczku, ale taki gulasz tylko z mięskiem to co innego :) Bardzo dobry, w sam raz na chłodne jeszcze dni. I jak to z kiszoną kapustą bywa - najlepszy po kilkakrotnym podgrzaniu. Jest to danie dość proste do zrobienia, wymaga jednak częstego mieszania, w odpowiednich momentach podlewania wywarem ... ale w tym całe piękno kulinarnej sztuki :)
Składniki na 4 porcje:
około 1 kg mięsa wieprzowego bez kości
1 kg kiszonej kapusty
3 - 4 duże cebule
2 ząbki czosnku
około 1 litr rosołu wołowego (ewentualnie można zastąpić kostką)
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka kminku mielonego
3/4 szklanki kwaśnej śmietany (pominęłam)
smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błonek i pokroić w dość dużą kostkę a cebule w piórka .W rondlu rozgrzać smalec i zeszklić cebulę. Następnie dodać do niej mięso i obsmażyć na rumiano. Posypać papryką , kminkiem , szczyptą soli . Dodać rozgnieciony czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić, po czym stopniowo wlewać resztę wody. Dodać kostkę mięsną lub bulion . Dusić około 40 minut. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować jeszcze godzinę. Doprawić do smaku, ewentualnie zagęścić mąką. Jeśli ktoś lubi, to bezpośrednio przed podaniem, można do gulaszu dodać śmietanę.
robię go od lat jest zajefajny
OdpowiedzUsuńw śmietanie cały urok, wypróbuj koniecznie, bo właśnie ona daje daniu zupełnie inny smak! :)
OdpowiedzUsuńja często gotuję zupę z kiszonej kapusty, do której dodaję parę suszonych grzybów i właśnie śmietanę. Wspaniała. To kresowy przepis.
OdpowiedzUsuń❤️ Dla Pana Makłowicza, za całokształt!
OdpowiedzUsuń