Rozsmakowaliśmy się ostatnio w tej hiszpańskiej kiełbasie i choć w osiedlowym sklepie mięsnym jej nie znajdziemy, to warto poświęcić trochę czasu i poszukać jej w delikatesach lub supermarkecie. Jest aromatyczna i dość pikantna. Jako dodatek do hiszpańskiej tortilli smakuje rewelacyjnie. Można ją zastąpić w tym daniu salami lub po prostu szynką, ale nie ma już tego samego, wyśmienitego efektu.
Składniki (na 4 porcje):
5 jaj
100 - 200 gram kiełbasy chorizo
400 gram ziemniaków
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 - 3 pomidory lub pomidory w puszce (niekoniecznie)
natka pietruszki
sól
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni. Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek, nadal smażymy, mieszając. Chorizo pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do ziemniaków, smażymy kilka minut, w trakcie dodajemy pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Gdy ziemniaki będą już miękkie, zestawiamy danie z ognia. Gdy ostygnie przekładamy je do miski z rozbitymi jajkami, mieszamy wszystko dokładnie, po czym wylewamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, kiedy jajka się zetną, przewracamy tortillę przy pomocy talerza na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz