środa, 23 maja 2012

Szybki chlebek na zakwasie



W takie piękne, słoneczne dni jakimi możemy się obecnie cieszyć, szkoda czasu na długie stanie przy kuchennym blacie. Dlatego dla spragnionych pysznego domowego chleba, ale i pobytu na świeżym powietrzu polecam ten prosty w wykonaniu i szybki chleb. Nie trzeba go długo wyrabiać czy pozostawiać na całą noc do wyrośnięcia. Mieszamy po prostu składniki, zagniatamy i czekamy aż wyrośnie,  a my w między czasie możemy sie poopalać :)
Przepis zaczerpnięty od liski
Bierze udział w akcji domowe pieczywo dla alergika

Składniki:
500 gram mąki pszennej chlebowej
płaska łyżeczka soli
300 gram wody
150 gram aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 h prędzej)
8 gram świeżych drożdży
ulubione dodatki do posypania


Wykonanie:
Skłądniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub ręcznie, wyrobione ciasto będzie dość gęste. Przykrywamy je ściereczką na 2 godziny. Po tym czasie odgazowujemy i przekładamy do formy do pieczenia i ponownie pozwalamy ciastu przez około 45 - 60 minut wyrastać. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni, wyrośnięte ciasto zwilżamy mlekiem i posypujemy ulubionymi nasionami.
Pieczemy przez około 45 minut.

3 komentarze:

  1. ten maczek na górze mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciepły z masełkiem jest najlepszy, a ja mam szybszy sposób, kupuję w Lidlu gotową mieszankę do wypieku chleba(wystarcza na dwa bochenki), szybko i smacznie, moja ulubiona wersja to ta ze słonecznikiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek, jeszcze tylko link i dołączam do akcji:)

    OdpowiedzUsuń