piątek, 4 maja 2012

Tortilla w roli kanapki


Jeśli wybieramy się na piknik lub majówkową wycieczkę warto przygotować te pyszne i pożywne tortille. Taka zawijana kanapka świetnie sprawdzi się, gdy poczujemy głód, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu, a  skomponować możemy  ją z naszych ulubionych składników. A więc zawijamy tortillę, pakujemy do plecaka i ruszajmy na dwór, korzystać z pięknej w tym roku majówki :)

Składniki na 2 porcje:
4 placki tortilli
8 plasterków szynki
8 plasterków sera żółtego lub mozzarelli 
kilka liści sałaty lodowej
pół pęczka posiekanego szczypiorku
4 rzodkiewki
2 pomidory
2 ogórki kiszone
garść czarnych oliwek
keczup lub majonez
ulubione kiełki

Wykonanie:
Placki tortilli smarujemy cienką warstwą majonezu lub keczupu, ewentualnie sosu ziołowego. Na placki wykładamy sałatę, kiełki  i pokrojone w cienkie plasterki: szynkę, ser i warzywa, posypujemy szczypiorkiem i  zawijamy tortillę w rulonik.
 


5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na kanapki! Na pewno skorzystam i przy najbliższej okazji takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze zrobić, bardzo smaczne na piknik i śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie i na pewno są smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń