Ten chlebek to mój faworyt wśród chlebów pieczonych tylko na drożdżach. Jest prosty w wykonaniu, a dzięki dodatkowi ziemniaków dłużej zachowuje świeżość. Bochenek takiego pysznego chlebka nie ma sobie równych wśród tych kupionych w piekarni.
Przepis pochodzi z wspaniałego bloga na temat pieczenia pieczywa - pracownia wypieków ja lekko go zmodyfikowałam, dodając ulubione nasiona.
Przepis bierze udział w akcji domowe pieczywo dla alergika
Składniki:
100 g ugotowanych i rozgniecionych widelcem ziemniaków
400 g pszennej mąki (najlepiej chlebowej)
200-250 ml wody
1 - 1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
2 spore garście ulubionych nasion
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, wsypać do miseczki, dodać cukier, 100 ml ciepłej wody, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by "ruszyły".
Mąkę
połączyć z solą i ziemniakami, na środku zrobić dołek i wlać do niego
najpierw zaczyn, a potem resztę wody i oliwę. Wodę należy dolewać
stopniowo, jej ilość zależy od rodzaju mąki.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto.
Przykryć folią i odstawić do wyrastania na godzinę.
Następnie
do ciasta dodać nasiona i ponownie wyrobić po czym przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy nasionami. Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach a następnie przez 15 - 25 minut w 210, aż chlebek się ładnie zrumieni. .
Upieczony chleb ostudzić na kratce kuchennej.
Koniecznie muszę spróbować!!!! Wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami, bardzo ciekawy. Z przyjemnością dołączę go do akcji, proszę jeszcze o link z nazwą akcji w poście:)
OdpowiedzUsuń