poniedziałek, 7 maja 2012

Bardzo łatwy chleb z ziemniakami



Ten chlebek to mój faworyt wśród chlebów pieczonych tylko na drożdżach. Jest prosty w wykonaniu, a dzięki dodatkowi ziemniaków dłużej zachowuje świeżość.  Bochenek takiego pysznego chlebka nie ma sobie równych wśród tych kupionych w piekarni.
Przepis pochodzi z wspaniałego bloga na temat pieczenia pieczywa - pracownia wypieków   ja lekko go zmodyfikowałam, dodając ulubione nasiona.
Przepis bierze udział w akcji domowe pieczywo dla alergika

Składniki:
100 g ugotowanych  i rozgniecionych widelcem ziemniaków
400 g pszennej mąki (najlepiej chlebowej)
200-250 ml wody
1 - 1,5  łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
2 spore garście ulubionych nasion

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć,  wsypać do miseczki, dodać cukier, 100 ml ciepłej wody,  wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by "ruszyły".
Mąkę połączyć z solą i ziemniakami, na środku zrobić dołek i wlać do niego najpierw zaczyn, a potem resztę wody i oliwę. Wodę należy dolewać stopniowo, jej ilość zależy od rodzaju mąki.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto.
Przykryć folią i odstawić do wyrastania na godzinę.
Następnie do ciasta dodać nasiona i ponownie wyrobić  po czym  przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
 Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy nasionami. Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach a następnie przez 15 - 25 minut w 210, aż chlebek się ładnie zrumieni. .
Upieczony chleb ostudzić na kratce kuchennej.


2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować!!!! Wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ziemniakami, bardzo ciekawy. Z przyjemnością dołączę go do akcji, proszę jeszcze o link z nazwą akcji w poście:)

    OdpowiedzUsuń