środa, 2 maja 2012

Sałatka z wędzonym twarogiem


Na straganach mamy już prawdziwą wiosnę, a gdzieniegdzie to nawet i lato. 
Przeszłam się dzisiaj na pobliski rynek i oczom mym ukazała się feeria wiosennych i letnich barw. Stragany uginają się pod kuszącymi wiosennymi nowalijkami. Za oknami pogoda wspaniała, takiej słonecznej i ciepłej majówki nie pamiętam już od dawna :) Szkoda więc czasu na kucharzenie w domu, inaugurujemy sezon grillowy! A na początek sałatka z wędzonym twarogiem. Jak dla mnie smakowa rewelacja, prosta i szybka do przygotowania. Doskonała do grilla z przyjaciółmi :)

Składniki:
sałata lodowa lub mieszanka ulubionych sałat
3 - 4  pomidory
1 długi ogórek
1 czerwona cebula
garść czarnych oliwek
250 gram wędzonego twarogu
pół pęczka szczypiorku
sól morska i pieprz, ewentualnie ulubione zioła, czosnek
oliwa i 1 - 2  łyżeczki octu balsamicznego

Wykonanie:
Warzywa umyć i pokroić w grubą kostkę lub w krążki, twaróg także w kostkę. Przygotować sos: kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszać z octem balsamicznym, dodać sól, pieprz, zioła, ewentualnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Polać na warzywa i delikatnie wymieszać.
Przepis zgłaszam do akcji Grill 2012 organizowanej przez mopswkuchni

1 komentarz:

  1. Jak dla mnie idealna sałatka do potraw z grilla.
    Poproszę o dodanie aktywnego banerka akcji lub linka do zaproszenia z mojego bloga, abym mogła zaakceptować przepis. Chodzi o to, aby każdy wpis był oznaczony, że bierze udział w akcji, banerek w pasku bocznym nie wystarczy.
    W razie problemów proszę o kontakt.
    Ania

    OdpowiedzUsuń