poniedziałek, 14 maja 2012

Pieczone młode ziemniaczki


Młode,  delikatnie chrupiące, aromatyczne, doskonały dodatek do obiadu. Co tu dużo pisać - każdy chyba zna i lubi takie ziemniaczki :)

Składniki (na 2 porcje): 
1 kg młodych ziemniaków, im mniejsze tym lepiej
oliwa z oliwek
około 1 łyżka suszonego rozmarynu
sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Jeśli są większe niż jajko, to dobrze jest je przekroić na pół. Oliwą wymieszaną z rozmarynem, solą i pieprzem nacieramy ziemniaczki, wykładamy je na blaszkę do pieczenia i zapiekamy w 200 stopniach przez około 20 - 30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

2 komentarze:

  1. mmm uwielbiam mlode ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak tak, takie ziemniaczki to uczta !
    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń