środa, 16 maja 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką




Bardzo smaczne uniwersalne ciasto drożdżowe. Sprawdzi się z większością owoców.  Do rabarbaru można dodać  jabłka, truskawki, starty imbir, porzeczki .... możliwości naprawdę jest wiele, warto poeksperymentowac i znaleźć swoją ulubiona wersję ciasta drożdżowego z sezonowymi owocami :)


Składniki:
450 gram mąki tortowej
1 szklanka mleka
100 gram masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
30 gram świeżych drożdży
6oo gram rabarbaru

Kruszonka:
200 gram mąki
100 gram zimnego masła
1 łyżka cynamonu
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:
Z letniego  mleka, 1/4 szklanki cukru, drożdży i 3 łyżek mąki robimy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce, czekając aż drożdże "ruszą".  W między czasie zagniatamy kruszonkę i chowamy ją do lodówki. 
Masło roztapiamy. Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plastry, posypujemy 2 - 3 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, by  puścił sok.
Jajka ubijamy z resztą cukru, dodajemy mąkę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i ostudzone masło. Wyrabiamy kilka minut, ciasto szybko nabiera gładkiej, elastycznej konsystencji i bardzo dobrze się zagniata. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką, by podwoiło swoją objętość, co potrwa około 40 - 60  minut w zależności od temperatury. Gdy ciasto wyrośnie,  jeszcze raz je lekko zagniatamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Wykładamy na ciasto odcedzony rabarbar, posypujemy kruszonką, płatkami migdałów i  odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w 160 stopniach przez  około 60 minut.


1 komentarz: