sobota, 31 grudnia 2011

Omlet z pieczarkami


Oto nasze dzisiejsze śniadanie - bardzo smaczne i pożywne. Polecam! Na co dzień, kiedy czas szybko goni, zadowalamy się kanapkami lub musli z jogurtem, ale w takie wolne dni jak dzisiaj lubię spędzić troszkę więcej czasy w kuchni by przygotować pyszne śniadanko.

Składniki na 2 porcje:
5 - 6 jaj
4 średnie pieczarki
sól, pieprz
3 - 4 łyżki masła
ewentualnie ser żółty do starcia

Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i podsmażać aż grzyby nabiorą złotego koloru, posolić i lekko popieprzyć. W międzyczasie jajka roztłuc widelcem  w miseczce, dodać sól i pieprz i dodać do podsmażonych pieczarek. Kiedy omlet zacznie się ścinać, łopatką należy przewrócić go na drugą stronę lub złożyć na pół. Warto również posypać omlet pod koniec smażenia startym serem.

1 komentarz:

  1. Bardzo pożywne i smaczne. Polecam. :)

    OdpowiedzUsuń