piątek, 16 grudnia 2011

Grecki sos tzatziki

Kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam tego sosu, byłam zachwycona. I tak mam do dzisiaj, po prostu go uwielbiam ! Jest wyrazisty w smaku, a połączenia ogórka i czosnku jest bardzo orzeźwiające. Choć warto dodać do niego troszkę natki pietruszki, by nasz oddech nie stracił zbyt wiele ze swojej świeżości :)
Sos idealnie pasuje do drobiu, grilla ale także zwykłych placków ziemniaczanych.

Składniki:
około 300 - 400 gram gęstego jogurtu naturalnego
1 świeży dość spory ogórek
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ewentualnie posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 1 godzinkę do "przegryzienia", przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: