czwartek, 1 grudnia 2011

Zupa pieczarkowa Macieja Kuronia




Kuchnię pana Macieja zawsze ceniłam za prostotę a zarazem niebanalny smak. Z prostych składników potrafił wyczarować przepyszne dania. Taka też jest ta zupa - bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna - szybko znika z talerzy. Ten przepis pochodzi z książki "Kuchnia domowa Macieja Kuronia" i jest dla mnie przepisem podstawowym, który często wzbogacam dodając włoszczyznę, całe niepokrojone pieczarki lub kuleczki z mięsa mielonego. Zupa zawsze wyśmienicie smakuje :)

Składniki:
2 litry wawaru z warzyw lub wody
250 ml śmietany
500 g pieczarek
2  łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
ewentualnie 2 - 3 kostki rosołowe

Wykonanie:
Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy. Pod koniec doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawami. Podajemy z makaronem lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz