Przeglądając książkę "Kuchnia domowa Macieja Kuronia" natrafiłam na ten przepis i szybko postanowiłam go wypróbować. Danie jak to zwykle bywa z przepisami pana Kuronia okazało się być strzałem w dziesiątkę. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnych schabowych, mięso jest soczyste, aromatyczne i do ziemniaczków pasuje idealnie. Polecam nie tylko na niedzielny obiad. A przy okazji niedzielnych obiadów - pamiętam czasy kiedy w niedzielne południe w większości domów rozlegał się dźwięk rozbijania schabu właśnie na takie tradycyjne kotlety schabowe. Teraz nasza kuchnia jest o wiele bardziej urozmaicona, ale sentyment do niedzielnego rosołu i schabowych chyba nie tylko mi pozostał :)
4 kotlety schabowe
100 gram boczku
200 gram kapusty kiszonej
50 gram suszonych śliwek (zastąpiłam powidłami)
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 nieduże jabłka
majeranek, sól, pieprz, olej
Wykonanie:
Kapustę przelewamy wodą (jeśli jest dość kwaśna), odcedzamy i drobno siekamy. Pokrojony boczek i poszatkowaną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do kapusty razem ze śliwkami. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę i wymieszanym z solą czosnkiem oraz pieprzem. Obsmażamy kotlety na oleju z obu stron na złoty kolor a następnie przekładamy do kapusty. Doprawiamy majerankiem i dusimy całość do miękkości.
Napewno bardzo smaczne. Ja wczoraj piekłam żeberka w kapuście.
OdpowiedzUsuńA ja z kolei golonkę w kapuście, tylko zapiekałam jeszcze dodatkowo w piekarniku.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
wczoraj zrobiłam ten schabik, wyszedl boski, cebulke dusząc z boczkiem doprawiłam do smaku, potem to przesmazylam z kapucha (rewelka jako zasmażana) i dalej jak w przepisie mniam :)Na wierzku połozyłam ziemniaki (tez sowicie doprawione) ib wszystko razem zapiekłam. Polska kuchnia jest cudowna, ps ja robiłam bez jabłek i sliwek.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z tym zapiekaniem :)
Usuńboczek ma być świeży czy wędzony
OdpowiedzUsuń