środa, 4 stycznia 2012

Makaronowa zapiekanka z kalafiorem i brokułami

Oto świetny pomysł na  zdrową i smaczną zapiekankę! A jeśli użyjemy brokuła i kalafiora z mrożonek to w dodatku bardzo szybką :) Wystarczy tylko pokroić marchewkę i pora, wymieszać z resztą warzyw, zalać sosem i siup wszystko do piekarnika. A po pół godzinie delektujemy się smakowitą warzywną zapiekanką. Dodatkowo można ją urozmaicić dodając trochę szynki lub boczku ...  Gwarancja dobrego smaku murowana!

Składniki:
450 gram mrożonego kalafiora
450 gram mrożonego brokuła
1 mały por
2 średnie marchewki
300 gram makaronu ( np. rurki lub świderki)
500 ml mleka
1 mała śmietana 18 %
kilka łyżek mąki
1 kulka sera mozzarella
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
sól, pieprz, natka pietruszki
oregano, tymianek, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Kalafior i brokuła rozmrażamy prędzej, makaron gotujemy al dente. W garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i przesmażamy na nim chwilę posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i robimy sos beszamelowy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i wykładamy różyczkami kalafiora i brokuła, dodajemy pokrojone w cieniutkie półplasterki marchewkę i pora. Warzywa lekko oprószamy solą i pieprzem, mieszamy, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. A co z makaronem? Kiedy go dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam za brak precyzji, już się poprawiam :) - ugotowany al dente makaron mieszamy z warzywami, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna uwaga ortograficzna: piszemy i mówimy (300,400, 500) gramów, tak samo nie powiemy: kupiłam 5 kilogram jabłek, tylko 5 kilogramów :) Ten przepis chętnie dziś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A kiedy dodajemy śmietanę?

    OdpowiedzUsuń