Oto świetny pomysł na zdrową i smaczną zapiekankę! A jeśli użyjemy brokuła i kalafiora z mrożonek to w dodatku bardzo szybką :) Wystarczy tylko pokroić marchewkę i pora, wymieszać z resztą warzyw, zalać sosem i siup wszystko do piekarnika. A po pół godzinie delektujemy się smakowitą warzywną zapiekanką. Dodatkowo można ją urozmaicić dodając trochę szynki lub boczku ... Gwarancja dobrego smaku murowana!
Składniki:
450 gram mrożonego kalafiora
450 gram mrożonego brokuła
1 mały por
2 średnie marchewki
300 gram makaronu ( np. rurki lub świderki)
500 ml mleka
1 mała śmietana 18 %
kilka łyżek mąki
1 kulka sera mozzarella
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
sól, pieprz, natka pietruszki
oregano, tymianek, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Kalafior i brokuła rozmrażamy prędzej, makaron gotujemy al dente. W garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i przesmażamy na nim chwilę posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i robimy sos beszamelowy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i wykładamy różyczkami kalafiora i brokuła, dodajemy pokrojone w cieniutkie półplasterki marchewkę i pora. Warzywa lekko oprószamy solą i pieprzem, mieszamy, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką pietruszki.
A co z makaronem? Kiedy go dodajemy?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za brak precyzji, już się poprawiam :) - ugotowany al dente makaron mieszamy z warzywami, polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika.
OdpowiedzUsuńJedna uwaga ortograficzna: piszemy i mówimy (300,400, 500) gramów, tak samo nie powiemy: kupiłam 5 kilogram jabłek, tylko 5 kilogramów :) Ten przepis chętnie dziś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA kiedy dodajemy śmietanę?
OdpowiedzUsuń