Te pyszne owsiane ciasteczka podarowałam bliskim na mikołajki. Robi się je bardzo szybko i łatwo, a smakują rewelacyjnie.Uwielbiam piec takie kruche ciasteczka, zwłaszcza teraz w okresie przedświątecznym i już nie mogę się doczekać chwili kiedy mój mały smyk będzie mógł mi pomagać w ich pieczeniu. Następne w kolejce do upieczenia są pierniczki :)
Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, czyli około 30 - 40 sztuk.
Składniki:
1 1/3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych ( np. górskich)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ziaren słonecznika
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gram margaryny
Wykonanie:
Margarynę siekamy, resztę składników mieszamy dokładnie w dużej misce a następnie dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Formułujemy z niego kulki dowolnej wielkości, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i lekko rozgniatamy dłonią, nadając ciastkom kształt placka. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach, by w trakcie pieczenia się nie pozlepiały. Wstawiamy blaszki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 - 12 minut, aż spód ciasteczek lekko się zrumieni. Wykładamy je wówczas na kratkę by ostygły i stwardniały.
Ciasteczka zgłaszam do akcji ciasteczkowy adwent
o jakie pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńMm... Do herbatki w sam raz!
OdpowiedzUsuń