To ciasto jest pochwałą prostoty - robi się je bardzo szybko, składniki nie są skomplikowane, smakuje po prostu wspaniale, a jeszcze lekko ciepłe niemal rozpływa się w ustach :) Jak dla nas pycha ! Upiekłam je wczoraj i nawet nie wiem kiedy zniknęło .... Ciasto jest delikatne, aromatyczne i bardzo wilgotne, a orzechy idealnie podkreślają smak bananów. I nawet mój mąż, który bananów nie lubi, zajada się tym ciastem. Uważa, że tylko w takiej postaci mu banany smakują :)
Składniki:
250 gram mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2/3 szklanki cukru
125 gram miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 średniej wielkości dojrzałe banany
spora garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę, proszek i aromat waniliowy. Banany rozgniatamy widelcem i razem z posiekanymi orzechami dodajemy do ciasta. Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy około 1 godziny w 160 stopniach C.
Szybkie, proste, efektowne. :)
OdpowiedzUsuńTakie pieczenie lubię najbardziej. Kiedy goście już w drodze! :)
Bardzo lubię takie proste i szybkie ciasta :) Zawsze wychodzą pysznie.
OdpowiedzUsuń