środa, 20 czerwca 2012

Hiszpańska tortilla ze szpinakiem



Hiszpanie na Euro radzą sobie całkiem dobrze, na ulicach mojego miasta spotkać można sporo kibiców z Hiszpanii, postanowiłam więc zrobić na obiad danie  rodem z  tego słonecznego kraju. Robiłam już tortillę z chorizo i była przepyszna, tym razem postanowiłam wykorzystać świeżutki szpinak zerwany prosto z warzywniaka :) Tortilla wyszła bardzo smaczna i sycąca, polecam ją wielbicielom nie tylko hiszpańskiej kuchni. Chociaż przyznam Wam szczerze, że ta z chorizo była smaczniejsza, miała bardziej ognisty smaczek :) Smak tej z szpinakiem świetnie podkreśli natomiast dodatek sera feta, którego niestety akurat tego dnia zabrakło w mojej lodówce ....


Składniki:
5 -6 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
6 jaj
3 ząbki czosnku
świeżo starta gałka muszkatołowa
pęczek szpinaku
ewentualnie pół kostki sera feta ( ok 100 g)
sól, pieprz


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną około 1-  centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej ziemniaki na lekko złoty kolor. W trakcie smażenia dodajemy do ziemniaków pokrojoną w kostkę cebulę. Obsmażone ziemniaki zdejmujemy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy posiekany drobno czosnek i lekko poszatkowane liście szpinaku. Smażymy kilka minut póki szpinak nie zmięknie, dodajemy gałkę muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki i szpinak, dodajemy do nich roztrzepane jajka, sól, pieprz i ewentualnie pokrojoną w kostkę fetę. Taką masę wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut, póki spód tortilli nie będzie zrumieniony. Przy pomocy talerza przewracamy wówczas tortillę na drugą stronę, posypujemy żółtym serem i podsmażamy pod przykryciem jeszcze kilka minut.


3 komentarze:

  1. Teraz, kiedy naszych w Euro juz nie ma, moge z czystym sumieniem kibicowac Hiszpanom :) Tortilla boska!

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłbym chętnie

    OdpowiedzUsuń