Hiszpanie na Euro radzą sobie całkiem
dobrze, na ulicach mojego miasta spotkać można sporo kibiców z
Hiszpanii, postanowiłam więc zrobić na obiad danie rodem z tego
słonecznego kraju. Robiłam już tortillę z chorizo
i była przepyszna, tym razem postanowiłam wykorzystać świeżutki szpinak
zerwany prosto z warzywniaka :) Tortilla wyszła bardzo smaczna i
sycąca, polecam ją wielbicielom nie tylko hiszpańskiej kuchni. Chociaż
przyznam Wam szczerze, że ta z chorizo była smaczniejsza, miała bardziej
ognisty smaczek :) Smak tej z szpinakiem świetnie podkreśli natomiast
dodatek sera feta, którego niestety akurat tego dnia zabrakło w mojej
lodówce ....
Składniki:
5 -6 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
6 jaj
3 ząbki czosnku
świeżo starta gałka muszkatołowa
pęczek szpinaku
ewentualnie pół kostki sera feta ( ok 100 g)
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki
obieramy i kroimy w drobną około 1- centymetrową kostkę. Na dużej
patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej ziemniaki na
lekko złoty kolor. W trakcie smażenia dodajemy do ziemniaków pokrojoną w
kostkę cebulę. Obsmażone ziemniaki zdejmujemy na talerz i na tej samej
patelni podsmażamy posiekany drobno czosnek i lekko poszatkowane liście
szpinaku. Smażymy kilka minut póki szpinak nie zmięknie, dodajemy gałkę
muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki i szpinak, dodajemy do
nich roztrzepane jajka, sól, pieprz i ewentualnie pokrojoną w kostkę
fetę. Taką masę wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem kilka
minut, póki spód tortilli nie będzie zrumieniony. Przy pomocy talerza
przewracamy wówczas tortillę na drugą stronę, posypujemy żółtym serem i
podsmażamy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
Teraz, kiedy naszych w Euro juz nie ma, moge z czystym sumieniem kibicowac Hiszpanom :) Tortilla boska!
OdpowiedzUsuńzjadłbym chętnie
OdpowiedzUsuńsmakowitości :-)
OdpowiedzUsuń