sobota, 30 czerwca 2012

Chleb żytnio - pszenny



Bardzo smaczny i łatwy chlebek, jeden z najsmaczniejszych jakie udało mi się upiec :)


Składniki:
100 gram aktywnego zakwasu żytniego
350 gram mąki żytniej chlebowej
140 gram mąki pszennej chlebowej
10 gram świeżych drożdży
20 gram otrębów pszennych lub żytnich
350 gram wody
pół łyżeczki soli
ewentualnie ulubione dodatki do posypania



Wykonanie:
Wodę mieszamy z drożdżami, mąkami, otrębami, solą i zakwasem.  Zagniatamy ciasto przez około 10 minut, będzie miało dość luźną konsystencję, przekładamy je do miski,  przykrywamy folią i odstawiamy na około 2,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.  Przekładamy je wówczas do foremki do pieczenia i ponownie odstawiamy na około 1 godzinę. Pieczemy 10 minut w 230 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze około 45 minut. 
Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz