Jest to bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb, puszysty ze wspaniale chrupiąca skórką. Świetny na takie słoneczne dni, kiedy nie mamy czasu i ochoty długo stać przy kuchennym blacie i zagniatać ciasto, pilnować czasu, odgazowywać, formować .... Dodatki do niego mogą być zupełnie dowolne, zależy na co mamy akurat ochotę. Ja dodałam 3 ząbki czosnku a wierzch posypałam makiem i efekt wyszedł smakowity. Żegnajcie piekarnie, mam teraz własną domową, zwłaszcza że od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką garnka rzymskiego :)
Składniki:
500 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
10 gram świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 ząbki czosnku
mak do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać połową szklanki letniej wody, dodać 2 łyżki mąki i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną już pracować, dodajemy je do miski z mąką i solą, wyrabiamy ciasto dodając pozostałą wodę oraz oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy tak na około 1 - 1,5 godziny czekając, aż podwoi swoją objętość.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do wyrośniętego ciasta, dokładnie ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonego garnka (lub zwykłej foremki), posypujemy makiem lub innymi dodatkami i wstawiamy do piekarnika. Tutaj metody pieczenia trochę się różnią - garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 220 stopni i pieczemy 80 minut. Natomiast zwykłą foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni czyli około 50 minut.
Przepis dodaję do akcji domowe pieczywo dla alergika
ależ piękny chlebuś! myślisz, że mogłabym zastąpić część mąki żytnią? czekam na szybką odpowiedź, zaraz się za niego zabiorę:D
OdpowiedzUsuńmmmm musi być pyszny
OdpowiedzUsuńPatrycjo, sama mam zamiar zmienić proporcje i upiec ten chlebek także z dodatkiem mąki żytniej, także powodzenia! Daj znać jaki chlebek Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! W sam raz dla rozpoczynających zabawę w domowy wypiek pieczywa. Dziękuję za dołączenie do akcji. Przepis umieszczę także na FB bloga, zapraszam:)
OdpowiedzUsuńSuper, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/06/chleb-zytni.html
OdpowiedzUsuńzrobiony:) w pełni żytni, pyszniutki!