Hiszpanie na Euro radzą sobie całkiem 
dobrze, na ulicach mojego miasta spotkać można sporo kibiców z 
Hiszpanii, postanowiłam więc zrobić na obiad danie  rodem z  tego 
słonecznego kraju. Robiłam już tortillę z chorizo
 i była przepyszna, tym razem postanowiłam wykorzystać świeżutki szpinak
 zerwany prosto z warzywniaka :) Tortilla wyszła bardzo smaczna i 
sycąca, polecam ją wielbicielom nie tylko hiszpańskiej kuchni. Chociaż 
przyznam Wam szczerze, że ta z chorizo była smaczniejsza, miała bardziej
 ognisty smaczek :) Smak tej z szpinakiem świetnie podkreśli natomiast 
dodatek sera feta, którego niestety akurat tego dnia zabrakło w mojej 
lodówce ....
Składniki:
5 -6 średnich ziemniaków
1 średnia cebula
6 jaj
3 ząbki czosnku
świeżo starta gałka muszkatołowa
pęczek szpinaku
ewentualnie pół kostki sera feta ( ok 100 g)
sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki
 obieramy i kroimy w drobną około 1-  centymetrową kostkę. Na dużej 
patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej ziemniaki na 
lekko złoty kolor. W trakcie smażenia dodajemy do ziemniaków pokrojoną w
 kostkę cebulę. Obsmażone ziemniaki zdejmujemy na talerz i na tej samej 
patelni podsmażamy posiekany drobno czosnek i lekko poszatkowane liście 
szpinaku. Smażymy kilka minut póki szpinak nie zmięknie, dodajemy gałkę 
muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki i szpinak, dodajemy do 
nich roztrzepane jajka, sól, pieprz i ewentualnie pokrojoną w kostkę 
fetę. Taką masę wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem kilka 
minut, póki spód tortilli nie będzie zrumieniony. Przy pomocy talerza 
przewracamy wówczas tortillę na drugą stronę, posypujemy żółtym serem i 
podsmażamy pod przykryciem jeszcze kilka minut. 
Teraz, kiedy naszych w Euro juz nie ma, moge z czystym sumieniem kibicowac Hiszpanom :) Tortilla boska!
OdpowiedzUsuńzjadłbym chętnie
OdpowiedzUsuńsmakowitości :-)
OdpowiedzUsuń