Uwielbiam muffinki za ich różnorodność, są niezawodne o każdej porze roku. Do dekoracji tych wystarczyły mi czerwone porzeczki, kakao i kawałki czekolady. Muffinki w rzeczywistości są jeszcze bardziej kolorowe niż na zdjęciu i oczywiście pysznie smakują. Robi się je troszkę dłużej niż zwykle ale naprawdę warto.
Składniki (na 18 muffinek):
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 jajka
1 duży jogurt naturalny (400 gram)
1/3 szklanki oleju
1 kwaśne jabłko
garść czerwonych porzeczek
Wykonanie:
W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre a następnie połączyć je dokładnie ze sobą. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę i wraz z porzeczkami dodać do ciasta. Ciasto podzielić na pół i jedną część wymieszać z kakao.Foremki do muffinek napełniać na przemian ciastem białym i ciepłym, wierzch można ozdobić kawałkami białej i gorzkiej czekolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
Ale fajnie wyglądają:) Na pewno są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńCudne małe pyszności. Nie sposób im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuń