piątek, 16 grudnia 2011

Szaszłyki w winnej marynacie

Dzisiaj chciałabym zaprezentować danie zupełnie nie związane ze świętami, a kojarzące się ze słoneczną Grecją. A co tam - zimy za oknem nie ma, atmosfera świąteczna jeszcze jakoś mnie szczególnie nie ogarnęła, więc zaserwuję nam na obiad śródziemnomorskie klimaty. A szaszłyki są naprawdę pyszne, soczyste i aromatyczne, w marynacie można też upiec całe kawałki piersi lub udka i też będzie przepysznie. A jak klimat grecki, to nie może oczywiście zabraknąć sosu tzatziki. Obiad rewelacyjny :)

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
0,5 szklanki oliwy
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
łyżeczka oregano lub ziół do drobiu
sól

Wykonanie:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. W miseczce wymieszać wino z oliwą, dodać czosnek, sól i zioła. Mięso pokroić w drobną kostkę i zalać marynatą, odstawić na kilka godzin do lodówki (ja trzymałam całą noc). Nadziane na patyczki mięso zapiekamy w piekarniku z funkcją opiekacza, polewając często marynatą. Podawać z sosem tzatziki

2 komentarze:

  1. Dobrze jest przeniesc sie w sloneczne, cieple rejony, chocby tylko kulinarnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Maggie. A kurczaczek prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń