piątek, 9 grudnia 2011

Ciasto bananowe


To ciasto jest pochwałą prostoty - robi się je bardzo szybko, składniki nie są skomplikowane, smakuje po prostu wspaniale, a jeszcze lekko ciepłe niemal rozpływa się w ustach :)  Jak dla nas pycha ! Upiekłam je wczoraj i nawet nie wiem kiedy zniknęło .... Ciasto jest delikatne, aromatyczne i bardzo wilgotne, a orzechy idealnie podkreślają smak bananów. I nawet mój mąż, który bananów nie lubi, zajada się tym ciastem. Uważa, że tylko w takiej postaci mu banany smakują :)

Składniki:
250 gram mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2/3 szklanki  cukru
125 gram miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3 średniej wielkości dojrzałe banany
spora garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę, proszek i aromat waniliowy. Banany rozgniatamy widelcem i razem z posiekanymi orzechami dodajemy do ciasta. Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy około 1 godziny w 160 stopniach C. 

2 komentarze:

  1. Szybkie, proste, efektowne. :)
    Takie pieczenie lubię najbardziej. Kiedy goście już w drodze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie proste i szybkie ciasta :) Zawsze wychodzą pysznie.

    OdpowiedzUsuń