wtorek, 1 listopada 2011
Makaron z pomidorami, bazylią i mozzarellą
Za oknem szaro i mokro, jednym słowem jesień. A mi zachciało się rozpędzić te chmury i wprowadzić do kuchni trochę słonecznej Italii. Tak więc dzisiaj zajadaliśmy się pysznym makaronem, a co ważne danie to jest nie tylko smaczne ale też banalnie proste i szybkie do wykonania. I wprawdzie chmur deszczowych nie przegoniło, ale naszą chandrę całkowicie.
Składniki:
3 - 4 pomidory lub 1 puszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
bazylia
kulka mozzarelli
kilka czarnych oliwek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Czosnek drobno posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oliwy z oliwek, dodać pokrojone pomidory i podgrzewać kilka minut. Następnie dodać oliwki, pokrojoną mozzarellę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i papryką.
Sos wymieszać z ugotowanym al dente makaronem, ozdobić listkami bazylii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz