To był u nas bardzo słodki weekend, poczęstowaliśmy gości kawowymi muffinkami i pysznymi ciasteczkami imbirowymi. Smakowało wszystkim :) Tylko garstka tych kruchych ciasteczek dotrwa do poniedziałku. Najczęściej podkradał je z miski mój mały smyk :) Ciasteczka są bardzo aromatyczne, kruche i delikatnie imbirowe.
Składniki:
kostka masła
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki brązowego cukru
6 łyżek miodu
1 jajko
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło zagnieść z cukrem, dodać jajko, miód i przyprawy. Zagnieść gładkie ciasto, uformować w wałki o średnicy 3 cm, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto ciąć na 1 cm plastry, każdy wyrobić lekko w palcach nadając mu kształt ciastka. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 170 stopniach. Jeszcze lekko miękkie i elastyczne zdejmować z blaszki. Można też uformować ciasteczka w tradycyjny sposób, czyli kulę zagniecionego ciasta po schłodzeniu rozwałkować i wycinać dowolne formy.
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki brązowego cukru
6 łyżek miodu
1 jajko
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło zagnieść z cukrem, dodać jajko, miód i przyprawy. Zagnieść gładkie ciasto, uformować w wałki o średnicy 3 cm, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto ciąć na 1 cm plastry, każdy wyrobić lekko w palcach nadając mu kształt ciastka. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 170 stopniach. Jeszcze lekko miękkie i elastyczne zdejmować z blaszki. Można też uformować ciasteczka w tradycyjny sposób, czyli kulę zagniecionego ciasta po schłodzeniu rozwałkować i wycinać dowolne formy.
Moje dziecko uwielbia korzenne ciasteczka! Uwielbiamy ten zapach!
OdpowiedzUsuńAromat tych ciasteczek unosi się w powietrzu jeszcze długo po ich upieczeniu :)Mi zawsze kojarzy się z jesienią i nadchodzącymi powoli świętami.
OdpowiedzUsuń