Dobry znajomy obdarował nas szynką wędzoną w domowej wędzarni, wygląda i smakuje zupełnie inaczej niż te kupione w sklepie, nawet często opatrzone etykietką " wędzone tradycyjnie". Aż szkoda jej ciągle na kanapki więc dzisiaj zrobiliśmy sobie bardzo smaczne śniadanie - placuszki z dodatkiem właśnie szynki. A ponieważ w lodówce ostała się też resztka groszku konserwowego, to i on się załapał do menu. Przepis podejrzany u wiosenki27 .
Składniki:
1,5 szklanki mąki
3 jajka
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
15 - 20 dag szynki
0,5 puszki groszku konserwowego
Wykonanie:
Jajka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu, stopniowo dodawać mąkę i jogurt. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i groszek, wymieszać łyżką. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiany kolor. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz