czwartek, 17 listopada 2011

Dorsz z warzywami duszony w sosie śmietanowym


Od pewnego czasu coraz częściej w naszym menu pojawiają się ryby. Jest to efekt uwielbienia mojego smyka dla dań z ryb, ale też zmiany mojego nastawienia do tych dań. Bo muszę przyznać, że za rybami zbytnio nie przepadam, głównie ze względu na ości i zapach ... Nie wiem czemu, ale już jako dziecko nie miałam na nie ochoty, uwielbiałam natomiast je .... patroszyć. To trochę dziwne zajęcie jak na 8 letnią dziewczynkę. Teraz gdybym musiała, to też bym to zrobiła, ale już zdecydowanie z lekkim oporem. Na szczęście na pobliskim bazarze i w sklepach mam ryb do wyboru do koloru i nic już patroszyć nie muszę. A ponieważ mąż i syn uwielbiają ryby, to pojawiam się na tym bazarku coraz częściej. Przepis na to danie zaczerpnęłam od wiosenki27, tilapię zamieniłam tylko na dorsza. Danie wyszło nawet dla tak nierybożernej osoby jak ja znakomite. Sos śmietanowy i warzywa nadały rybie delikatnego smaku i aromatu, tłumiąc charakterystyczny rybi zapach. Danie koniecznie do wielokrotnej powtórki, świetnie pasują do niego ziemniaki albo ryż. Muszę tylko przyznać, że liczyłam, iż ryba będzie w jednym kawałku, ona natomiast w trakcie podsmażania i duszenia rozleciała się na drobne kawałeczki. Nie wiem, czy to tak z dorszem bywa, czy tez sprzedawca sprzedał mi dorsza rozmrożonego, zapewniając, że jest świeżutki prosto z nocnego połowu... Nie znam się niestety na rybach, ale postaram się nad tym popracować :)

Składniki:
3 filety z dorsza bez skóry (około 60 dag)
2 średnie marchewki
1 średni por
pół szklanki śmietany 18 %
1 szklanka bulionu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka mąki (ewentualnie)

Wykonanie:
Rybę opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i  sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim rybę z obu stron przez około 4 minuty. Pora i marchewkę pokroić w talarki. Rybę zdjąć z patelni a tłuszcz z ryby przelać do garnka z szerokim dnem i włożyć do niego warzywa, zagotować, dodać bulion. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać śmietanę, ewentualnie sól i pieprz. Zagotować. Do sosu na koniec dołożyć rybę i przez 5 minut gotować na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, to zagęścić go łyżką mąki.

1 komentarz: