Składniki:
50 dag miąższu z dyni
30 dag pomidorów (dałam limę)
30 dag winnych jabłek
10 dag świeżego imbiru
1 papryczka chili
150 ml octu winnego
200 ml soku jabłkowego
50 dag cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu (dałam czarny)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Imbir obrać i pokroić w zapałkę. Chili oczyścić i posiekać.
W szerokim rondlu umieścić warzywa, jabłka i imbir, wlać ocet i sok jabłkowy. Wsypać cukier i zagotować. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, kolendrą i gorczycą. Gorący chutney przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz