sobota, 3 września 2011

Lazania z cukinią i pomidorami w sosie beszamelowym

Jest to pierwsza zrobiona przeze mnie lazania i muszę nieskromnie przyznać, że smakowała znakomicie. Juniorek również się nią zajadał, ale to akurat nic dziwnego, bo on uwielbia makaron w każdej postaci. A przecież połączenie cukinii, pomidorów i makaronu musi dobrze smakować, inaczej być nie może :)
Płaty makaronu firmy Primo Gusto nie wymagają wstępnego gotowania i to własnie ich użyłam, sprawdziły się znakomicie.

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
5 dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
2 nieduże cukinie
2 cebule
3 ząbki czoasnku
sól, pieprz
bazylia, tymianek, oregano

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz

Wykonanie:
Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać poszatkowaną drobno cebulę i smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, lekko posolić, dusić na małym ogniu około 5 minut, po czym dodać pomidory. Dusić nadal, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Mięso podsmażyć na osobnej patelni, a gdy się już "podbieli" dodać do warzyw, wymieszać i ewentualnie doprawić.
Plastry makaronu wyłożyć na wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i przekładać je farszem pomidorowym i sosem beszamelowym. By przygotować sos, należy na małym ogniu w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlać powoli mleko i stale mieszając, gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
Ostatnią warstwę lazanii posmarować grubszą warstwą sosu beszamelowego i ewentualnie startym serem. Zapiekać w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz