Minęły już czasy kiedy bez zastanowienia dodawałam do potraw wegetę czy kostki rosołowe, teraz kiedy jada z nami młody człowieczek większą uwagę poświęcam temu co "wkładam do garnka". Stąd też pomysł na zrobienie takiej domowej vegety czyli po prostu suszonej włoszczyzny z dodatkiem przypraw. Pięknie pachnie, jest kolorowa i przede wszystkim zdrowa, bo nie zawiera glutaminianu sodu :)
Składniki:
pęczek włoszczyzny
po kilka łyżek kurkumy i słodkiej papryki
ewentualnie sól ( ale ostrożnie, lepiej posolić danie w trakcie gotowania)
sporo cierpliwości niezbędnej przy suszeniu :)
Wykonanie:
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nać selera i pietruszki drobno pokroić. Warzywa wyłożyć na blachę piekarnika i grzać w temperaturze 50 stopni w piekarniku z termoobiegiem i przy lekko uchylonych drzwiczkach póki warzywa nie będą całkowicie suche (około 6 godzin). Co jakiś czas warzywa przemieszać tak by równomiernie się suszyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz