niedziela, 25 września 2011

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym


Bakłażan i sos pomidorowy bardzo się w naszej kuchni ostatnio polubiły, postanowiłam więc urozmaicić ich przyjaźń  dodatkiem mozzarelli.  Danie wyszło pyszne, to będzie przyjaźń na całe życie :)

Składniki:
2 średnie bakłażany
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 kulki sera mozzarella
puszka pomidorów w zalewie lub przecier pomidorowy 
kilka liści świeżej bazylii
zioła prowansalskie
sól, pieprz 


Wykonanie:
W większości przepisów zalecano bakłażana podsmażyć krótko na patelni lub grillu, ja postanowiłam jednak zaryzykować i pokrojonego w duże owalne  plastry od razu zalać sosem i zapiekać w piekarniku. Efekt wyszedł znakomity i bakłażan nie "opił" się oliwą podczas obsmażania.  A sos szykuje się w bardzo prosty sposób: czosnek i cebulę drobniutko kroimy i szklimy na oliwie, dodajemy przecier pomidorowy i kawałki obranych ze skórki pomidorów, solimy, pieprzymy i dusimy kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy zioła. Część sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy plastry bakłażana i pokrojoną w plasterki mozzarellę, zalewamy sosem i ponownie wykładamy bakłażana i ser. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Pysznie smakuje z chrypiąca bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz