Bakłażan i sos pomidorowy bardzo się w naszej kuchni ostatnio polubiły, postanowiłam więc urozmaicić ich przyjaźń dodatkiem mozzarelli. Danie wyszło pyszne, to będzie przyjaźń na całe życie :)
Składniki:
2 średnie bakłażany
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 kulki sera mozzarella
puszka pomidorów w zalewie lub przecier pomidorowy
kilka liści świeżej bazylii
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Wykonanie:
W większości przepisów zalecano bakłażana podsmażyć krótko na patelni lub grillu, ja postanowiłam jednak zaryzykować i pokrojonego w duże owalne plastry od razu zalać sosem i zapiekać w piekarniku. Efekt wyszedł znakomity i bakłażan nie "opił" się oliwą podczas obsmażania. A sos szykuje się w bardzo prosty sposób: czosnek i cebulę drobniutko kroimy i szklimy na oliwie, dodajemy przecier pomidorowy i kawałki obranych ze skórki pomidorów, solimy, pieprzymy i dusimy kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy zioła. Część sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy plastry bakłażana i pokrojoną w plasterki mozzarellę, zalewamy sosem i ponownie wykładamy bakłażana i ser. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Pysznie smakuje z chrypiąca bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz