niedziela, 25 września 2011

Schab po cygańsku

Doskonały sposób na prosty ale pyszny obiad. Muszę przyznać, że trochę obawiałam się połączenia mięsa z majonezem, bo jeszcze nigdy nie przygotowywałam w ten sposób mięsa.  Ale   ciekawość zwyciężyła i efekt przeszedł moje najśmielsze kulinarne oczekiwania. Mięso z dodatkiem  majonezu smakowało po prostu wyśmienicie i doskonale komponowało się z warzywami. Danie koniecznie do powtórki! Przepis zaczerpnięty od wiosenki27

Składniki:
 5 - 6 plastrów schabu
2 średnie marchewki
1 duża czerwona papryka
2 cebule
majonez
sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso rozbić i doprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami kolejno:
pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę (również w talarkach), posmarowane majonezem mięso i pokrojoną w paski paprykę. Warstwy powtarzamy. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz