To danie jest moją odpowiedzią na pochmurne jesienne dni, jakich ostatnio niestety jest już coraz więcej. Na naszych stołach króluje słońce :)
Składniki
duża pierś z kurczaka
1 papryka zielona
1 duża papryka czerwona
2 czerwone cebule
3 duże marchewki
ulubione zioła
curry
ryż (200 - 300 gram)
Wykonanie:
Cebulkę i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach a paprykę kroimy w kostkę, warzywa te dodajemy do mięsa i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy opłukany, surowy ryż, przyprawy, zalewamy wodą lub bulionem i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Ważne, żeby przyprawy dodać wraz z wodą lub bulionem, ja się zagapiłam i dodałam je pod koniec duszenia i smakowo było oki, ale po mieszaniu przypraw ryż niestety nie wyglądał już tak oki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz