sobota, 3 września 2011

Kurczak pieczony z warzywami

Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Wystarczy mięsko natrzeć ziołami, dodać warzywa i włożyć do piekarnika. Obiad nam się "sam robi", a w domu rozchodzi cudowny zapach pieczonych warzyw i mięsa.

Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
3 marchewki
1 średnia cukinia,
2 cebule
3 - 4 ząbki czosnku
sól, pieprz, olej
tymianek, estragon, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Mięso najlepiej kilka godzin prędzej natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki. Warzywa  pokroić w kostkę, oprószyć lekko solą i ziołami, wymieszać z mięsem i wyłożyć do naczynia  żaroodpornego (lub worka do pieczenia). Piec około 40 minut, póki nie zmięknie marchewka. Do warzyw można dodać również  ziemniaki, brokuły, paprykę, skomponować po prostu swoją ulubioną warzywną mieszankę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz