piątek, 26 sierpnia 2011

Kotlety z kalafiora w sosie pomidorowym

Smak na kalafiorowe kotlety miałam już od dawna, tym bardziej, że co jakiś czas były tak zachwalane na blogach. Dzisiaj  zagościły na naszym stole i mimo że są smażone, to podjadł troszeczkę także mój smyk. Wyszły smaczne, choć gdyby udało mi się je zrobić bardziej chrupiące, to efekt byłby już w ogóle super. A  sos pomidorowy pasuje do nich wprost idealnie i wyśmienicie zaostrza smak.


Składniki:
1 kalafior
pół pęczka koperku
1 jajko
sól, pieprz, bazylia
bułka tarta
czosnek, cebula
puszka pomidorów
mały koncentrat pomidorowy

Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygnie, zmiksować, dodać posiekany koperek, jajko, sól, pieprz, pół porcji cebuli i bułkę tartą. Bułki dajemy tyle, by łatwo było uformować z masy kalafiorowej kotlety, a następnie obtaczamy je jeszcze dodatkowo w bułce. Smażymy na złoto na patelni.
Resztę cebuli i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, w trakcie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, na koniec koncentrat pomidorowy.

1 komentarz: