Smak na kalafiorowe kotlety miałam już od dawna, tym bardziej, że co jakiś czas były tak zachwalane na blogach. Dzisiaj zagościły na naszym stole i mimo że są smażone, to podjadł troszeczkę także mój smyk. Wyszły smaczne, choć gdyby udało mi się je zrobić bardziej chrupiące, to efekt byłby już w ogóle super. A sos pomidorowy pasuje do nich wprost idealnie i wyśmienicie zaostrza smak.
Składniki:
1 kalafior
pół pęczka koperku
1 jajko
sól, pieprz, bazylia
bułka tarta
czosnek, cebula
puszka pomidorów
mały koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygnie, zmiksować, dodać posiekany koperek, jajko, sól, pieprz, pół porcji cebuli i bułkę tartą. Bułki dajemy tyle, by łatwo było uformować z masy kalafiorowej kotlety, a następnie obtaczamy je jeszcze dodatkowo w bułce. Smażymy na złoto na patelni.
Resztę cebuli i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, w trakcie dodajemy pomidory z puszki, przyprawy, na koniec koncentrat pomidorowy.
Robiłam podobne, pyszne były:)
OdpowiedzUsuń