poniedziałek, 12 września 2011

Bakłażan duszony w pomidorach


Na pobliskim rynku bakłażany tak kusiły  swoją świeżością, że postanowiłam skusić się i wypróbować je duszone w sosie pomidorowym. Bardzo lubię te warzywa (także za ich urodę) i w sezonie obowiązkowo goszczą na naszym stole. Te duszone w sosie pomidorowym robiłam po raz pierwszy i  nie zawiodłam się. Danie wyszło pyszne, aromatyczne, sos pomidorowy idealnie komponuje sie z bakłażanem. A by bardziej uatrakcyjnić smak i wygląd potrawy, dodałam oliwki - nieskromnie się pochwalę, że był to trafiony pomysł.

Składniki:
1 średni bakłażan
3 - 4 pomidory
4 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy lub przecier
oregano, papryka słodka
sól, pieprz
ewentualnie oliwki

Wykonanie:
Bakłażana przekroić na pół a następnie na 1,5 cm plasterki, posypać solą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie warzywo przepłukać wodą. Czosnek drobno posiekany zeszklić na oliwie z oliwek, dodać osuszonego bakłażana i razem podsmażać. Ponieważ bakłażan bardzo łatwo wchłania oliwę, należy dość szybko dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić pod przykryciem dopóki nie wytworzy się sos, po czym dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić i dusić jeszcze kilka minut. Podawać na ciepło z bagietką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz