środa, 14 września 2011

Gulasz bardzo warzywny


Już od dłuższego czasu miałam ochotę na gulasz, a że jestem fanką warzyw, to właśnie one zdominowały tą potrawę. Dla mnie rewelacja, mąż nieco mniej zachwycony bo wolałby odwrotne proporcje, no ale cóż, póki co to ja rządzę w kuchni :)  Gulasz, mimo że z tradycyjnym niewiele ma wspólnego, wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i ostry. Następny w kolejności będzie z pieczarkami :) A co! Warzywa górą :)

Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego 
2 czerwone papryki i 1 żółta
5 pomidorów (ewentualnie przecier)
3 cebule
4 ząbki czosnku
ostra papryka, kminek, majeranek
sól, pieprz
2 kostki rosołowe lub wywar
ewentualnie czerwone wino

Wykonanie:
Mięso pokrojone w kostkę podsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju lub oliwie, obsmażamy tylko tyle mięsa, ile przykryje dno patelni lub garnka, jeśli mięsa jest więcej należy obsmażać je partiami, dzięki temu wierzch mięsa zasklepi się i mięsko będzie soczyste i aromatyczne. W trakcie obsmażania dodać posiekane drobno czosnek i cebulę. Dodać przyprawy i dusić kilka minut  pod przykryciem. Po tym czasie zalać mięso gorącym wywarem i ewentualnie winem ( dzięki tym składnikom mięso będzie miękkie, nie należy zalewać zimną wodą!), dusić tak 30 minut. W między czasie pokroić w kostkę paprykę, a z pomidorów ściągnąć skórę. Gdy mięso będzie już niemal miękkie, dodać paprykę i pomidory i dusić do miękkości. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Faktycznie bardzo warzywny, może gdyby nie te mięso .........

    OdpowiedzUsuń