Pizzy z kurczakiem reklamować chyba nie trzeba :) U nas w domu właśnie taką lubimy najbardziej :)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
20 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
1 szklanka ciepłej wody
Sos pomidorowy i farsz:
puszka pomidorów lub 3 - 4 dorodne pomidory w sezonie
1 duża cebula
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
pojedyncza pierś z kurczaka
1 nieduża czerwona papryka
300 gramów pieczarek
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
ser żółty do posypania lub mozarella
Wykonanie:
Z wody, cukru i rozkruszonych drożdży robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe
miejsce na 20 minut. Mąkę przesiewamy, mieszamy z rozczynem, solą, ziołami i
oliwą. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką, by
podwoiło swoją objętość.
W
międzyczasie połowę cebuli kroimy w drobną kostkę i szklimy na
niewielkiej ilości oliwy, w trakcie podsmażania dodajemy posiekany
drobno czosnek, a po kilku kolejnych minutach pokrojone w drobną kostkę
pomidory z puszki. Całość trzymamy na niewielkim ogniu aż sok z
pomidorów nieco odparuje, w trakcie doprawiamy przyprawami i ziołami.
Pierś z
kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa, dobrze jest
zrobić to kilka godzin prędzej lub nawet dzień prędzej - wieczorem.
Doprawioną pierś z kurczaka podsmażamy na osobnej patelni przez kilka
minut, tak by mięso nie było surowe, ale też nie stało się zbyt
wysuszone.
Wyrośnięte
ciasto na pizzę przekładamy na natłuszczoną blaszkę i smarujemy
warstwą sosu pomidorowego. Następnie wykładamy na sos mięso z kurczaka,
pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i paprykę oraz posiekaną w
piórka cebulę. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i
pieczemy 15 - 20 minut, po czym posypujemy pizzę serem i dopiekamy
jeszcze około 10 minut.
mój P. uwielbia z kurczakiem
OdpowiedzUsuńWyszła extra:)
OdpowiedzUsuń