środa, 29 sierpnia 2012

Pizza z kurczakiem


Pizzy z kurczakiem reklamować chyba nie trzeba :) U nas w domu właśnie taką lubimy najbardziej :)

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej typ 650
20 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru 
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
1 szklanka ciepłej wody
 
Sos pomidorowy i farsz:
puszka pomidorów lub 3 - 4 dorodne pomidory w sezonie
1 duża cebula
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
pojedyncza pierś z kurczaka
1 nieduża czerwona papryka
300 gramów pieczarek
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
ser żółty do posypania lub mozarella


Wykonanie:
Z wody, cukru i rozkruszonych drożdży robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiewamy, mieszamy z rozczynem, solą, ziołami i  oliwą. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką, by podwoiło swoją objętość. 
W międzyczasie połowę cebuli kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy, w trakcie podsmażania dodajemy posiekany drobno czosnek, a po kilku kolejnych minutach pokrojone w drobną kostkę pomidory z puszki. Całość trzymamy na niewielkim ogniu aż sok z pomidorów nieco odparuje, w trakcie doprawiamy przyprawami i ziołami. 
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa, dobrze jest zrobić to kilka godzin prędzej lub nawet dzień prędzej - wieczorem. Doprawioną pierś z kurczaka podsmażamy na osobnej patelni przez kilka minut, tak by mięso nie było surowe, ale też nie stało się zbyt wysuszone. 
Wyrośnięte ciasto  na pizzę przekładamy na natłuszczoną blaszkę i smarujemy warstwą sosu pomidorowego. Następnie wykładamy na sos mięso z kurczaka, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i paprykę oraz posiekaną w piórka cebulę. Wkładamy pizzę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 - 20 minut, po czym posypujemy pizzę serem i dopiekamy jeszcze około 10 minut.



1 komentarz: