Bardzo zaintrygował mnie dodatek kalafiora do zupy pomidorowej, okazało się to być połączeniem bardzo smacznym. Jeśli uda się Wam trafić na naprawdę smaczne pomidory (a coraz trudniej niestety o takie) to w zupie zasmakują z pewnością wszyscy domownicy :)
Składniki:
2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych
1 duża cebula
3 - 4 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
mały kalafior
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i seler w cienkie plasterki. Podsmażyć przez kilka minut pokrojone warzywa na oliwie, a następnie zalać pomidorami z puszki lub dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory. Doprawić ziołami, solą i pieprzem, gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania ewentualnie jeszcze doprawić, zmiksować ( ja tą czynność pominęłam, gdyż mikser ostatecznie odmówił współpracy .... )
Kalafiora umyć i podzielić na drobne różyczki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i podsmażać do lekkiego zrumienienia.
Do miseczek nalać zupę, dodać kalafiora, posypać natką pietruszki.
Niezwykle ciekawa zupa.
OdpowiedzUsuńNa pewno ją ugotuję.