piątek, 10 sierpnia 2012

Zupa pomidorowa Agnieszki Kręglickiej

Bardzo zaintrygował mnie dodatek kalafiora do zupy pomidorowej, okazało się to być połączeniem bardzo smacznym. Jeśli uda się Wam trafić na  naprawdę smaczne pomidory (a coraz trudniej niestety o takie) to w zupie zasmakują z pewnością wszyscy domownicy :)


Składniki:
2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych
1 duża cebula
3 - 4 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
mały kalafior
sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia


Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i seler w cienkie plasterki. Podsmażyć przez kilka minut pokrojone warzywa na oliwie, a następnie zalać pomidorami z puszki lub dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory. Doprawić ziołami, solą i pieprzem, gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania ewentualnie jeszcze doprawić, zmiksować ( ja tą czynność pominęłam, gdyż mikser ostatecznie odmówił współpracy .... )
Kalafiora umyć i podzielić na drobne różyczki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, przyprawić solą, pieprzem, oregano i podsmażać do lekkiego zrumienienia. 
Do miseczek nalać zupę, dodać kalafiora, posypać natką pietruszki.

1 komentarz: