Są takie okazje, które w życiu celebrować wypada, na przykład okrągłą rocznicę urodzin :)
Zapraszam więc na kawałeczek mojego urodzinowego tortu, doskonałego dla wielbicieli kawy i migdałów oraz lekkich, nie zapychających kremów, co tort ten zawdzięcza lekkiej masie z serka mascarpone i jogurtu naturalnego.
Składniki na biszkopt:
6 średnich jaj
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy kawowej:
500 gramów serka mascarpone
250 gramów gęstego jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 - 4 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej łyżce wody
1 płaska łyżeczka żelatyny - rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku
Nasącz:
1/2 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki wody
ewentualnie kieliszek likieru kawowego
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do nich cukier, żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać najlepiej łyżką, nie miksować. Przełożyć ciasto do foremki i piec w 180 stopniach przez około 30 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
Przestudzony biszkopt podzielić na 3 częśći, najlepiej biszkopt upiec dzień przed dekorowaniem, wtedy najłatwiej jest go pokroić, mi niestety nie zawsze udaje się to .zrobić równo :(
Blaty biszkoptu równomiernie nasączyć.
Serek mascarpone zmiksować z jogurtem naturalnym, cukrem, rozpuszczoną kawą i lekko przestudzoną, ale jeszcze nie tężejącą żelatyną. Dokładnie wymieszać, ilość cukru zależy oczywiście od indywidualnych upodobań, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, to z pewnością jeszcze troszkę cukru pudru doda.
Masą kawową przełożyć blaty biszkoptu, wierzch i boki pokryć również masą, i ozdobić wedle własnych upodobań. Ja posypałam tort płatkami migdałowymi i czekoladową posypką.
Mmm... wygląda obłędnie! Wyszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńchce miec urodziny! :D chce taki tort *.*
OdpowiedzUsuństo lat, sto laat! :)