sobota, 4 sierpnia 2012

Konfitura z czerwonej porzeczki

Urodzaj porzeczek w ogródku rodziców oraz inspiracja z bloga moje twory przetwory zaowocowały taką pyszną konfiturą. Zimą przywoła nam smak lata i przypomni ciepło słonecznych promieni. Będzie idealna do ciast lub jako dodatek do mięs.


Składniki:
1,5 kg czerwonej porzeczki
0,7 kg cukru

Wykonanie:
Porzeczkę myjemy i oczyszczamy. 1 kilogram owoców zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 godziny.  Po upływie tego czasu gotujemy porzeczki na małym ogniu przez około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Po upływie 6 godzin znowu gotujemy porzeczki przez 30 minut, po czym dodajemy pozostałe 0,5 kg porzeczek.  Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gorące porzeczki przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.

Wpis bierze udział w akcji Domowa spiżarnia - sierpień
 
 

1 komentarz: