Urodzaj porzeczek w ogródku rodziców oraz inspiracja z bloga moje twory przetwory zaowocowały taką pyszną konfiturą. Zimą przywoła nam smak lata i przypomni ciepło słonecznych promieni. Będzie idealna do ciast lub jako dodatek do mięs.
Składniki:
1,5 kg czerwonej porzeczki
0,7 kg cukru
Wykonanie:
Porzeczkę myjemy i oczyszczamy. 1 kilogram owoców zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 3 - 4 godziny. Po upływie tego czasu gotujemy porzeczki na małym ogniu przez około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Po upływie 6 godzin znowu gotujemy porzeczki przez 30 minut, po czym dodajemy pozostałe 0,5 kg porzeczek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Gorące porzeczki przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Wpis bierze udział w akcji Domowa spiżarnia - sierpień
Wpis bierze udział w akcji Domowa spiżarnia - sierpień
do herbatki na zimę idealna
OdpowiedzUsuń