piątek, 17 sierpnia 2012

Piersi z kurczaka zapiekane z jabłkiem i serem pleśniowym


Są przepisy, które "biorę w ciemno", zwłaszcza jeśli pochodzą z moich ulubionych blogów kulinarnych. Tak właśnie jest z tym przepisem na przepyszne piersi z kurczaka. Kilka miesięcy temu wypatrzyłam je na blogu fantazje kulinarne magdy k i od razu wiedziałam, że koniecznie musze je wypróbować. Przepisów na piersi z kurczaka wypróbowałam już mnóstwo, ale ten jest absolutnym strzałem w 10! Mięso jest delikatne, soczyste, a połączenie jabłek z serem plesniowym po prostu wyśmienite. Jeśli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych piersi to koniecznie wypróbujcie ten przepis! W mojej kuchni zadomoił się już na dobre i ma swoich zagorzałych wielbicieli. 


Składniki:
4 cienkie plastry piersi z kurczaka
100 gramów sera pleśniowego (dałam  Lazur)
2 - 3 duże jabłka lub gruszki (obrane i pokrojone w półplasterki (ja użyłam papierówki)
sól, pieprz
olej do podsmażenia

Wykonanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko owoce (mają zmięknąć, ale się nie rozgotować). Każdy kawałek kurczaka ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, na wierzch wyłożyć jabłka i starty ser. Folię zawinąć szczelnie i włożyć do piekarnika. Ja folii nie używam, po prostu wykładam mięso do  naczynia żaroodpornego, nakładam owoce i starty ser i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. 

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda!
    /dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dodawania kolejnych wpisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale połączenie, no proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm...zrobiłam dzisiaj coś takiego na obiad, w wersji z gruszkami- przepyszne było, dziękuję za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń