Bardzo smaczne i szybkie danie, doskonałe na wakacje, kiedy szkoda nam czasu na długie stanie przy kuchence. Pomidory wystarczy pokroić, doprawić, dodać kilka dodatków i schłodzić w lodówce. Mieszamy je później z ugotowanym makaronem, zapiekamy i po 15 - 20 minutach mamy pyszny obiad na stole. Podejrzałam przepis w programie "Jakubiak w sezonie", sam Tomek Jakubiak bardzo zachwalał połączenie pomidorów i twarogu i przyznaję, że rzeczywiście jest to bardzo smaczne zestawienie, przekonajcie się sami :)
Składniki:
500 gramów makaronu penne
2 kg pomidorów (dałam 1,5)
1 mała ostra papryczka
6 ząbków czosnku
bazylia (dałam garść listków)
300 ml oliwy (dałam około 150 ml)
300 gramów chudego twarogu
od siebie dodałam jeszcze garść startego parmezanu
od siebie dodałam jeszcze garść startego parmezanu
sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Dodajemy starty czosnek, oliwę, posiekaną bazylię i papryczkę chilli, całość mieszamy i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Makaron gotujemy na pół twardo, odcedzamy. W dużym garnku zagotowujemy pomidory, dodajemy makaron i przesmażamy całość przez około 2 minuty, dokładnie mieszając, tak by makaron dobrze wymieszał się z pomidorami.
Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 minut. Na kilka minut przed końcem zapiekania możemy włączyć dodatkowy górny opiekacz lub termoobieg, by przyspieszyć zrumienienie twarogu.
T. Jakubiak poleca podawać tak przygotowany makaron z sałatką ze świeżych pomidorów, czosnku, cebuli z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego. Taki obiad smakuje naprawdę wybornie!
Przepis bierze udział w akcji
Lubię bardzo takie dania. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony w każdej postaci, a te zapiekane chyba najbardziej :) Fajny przepis:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBiały serek i pomidor to dobre sprawdzone połączenie.
OdpowiedzUsuńMakaron plus twaróg? Super, nigdy wczesniej tego nie jadlam, jutro serwuje na obiad! Bardzo lubie twarog, gdzie jeszcze go stosujesz w kuchni?
OdpowiedzUsuńBardzo często pojawia się z przeróżnymi dodatkami na kanapkach, gotowych serków kanapkowych nie kupuję już od dawna ... ostatnio furorę twaróg robi też jako składnik placków - mój smyk zajada się nimi przynajmniej raz w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńPomidory siekasz. w ósemki czy kostkę? Nie napisałaś w przepisie.
OdpowiedzUsuńW około 1 cm kostkę :)
OdpowiedzUsuńNieee łączymy pomidorów z twarogiem... odkładają się kryształki, stawy będą boleć...
OdpowiedzUsuń