środa, 22 sierpnia 2012

Makaron zapiekany z pomidorami i białym serem






Bardzo smaczne i szybkie danie, doskonałe na wakacje, kiedy szkoda nam czasu na długie stanie przy kuchence. Pomidory wystarczy pokroić, doprawić, dodać kilka dodatków i schłodzić w lodówce. Mieszamy je później z ugotowanym makaronem, zapiekamy i po 15 - 20 minutach mamy pyszny obiad na stole.   Podejrzałam przepis w programie "Jakubiak w sezonie", sam Tomek Jakubiak bardzo zachwalał połączenie pomidorów i twarogu i przyznaję, że rzeczywiście jest to bardzo smaczne zestawienie, przekonajcie się sami :)

Składniki:
500 gramów makaronu penne
2 kg pomidorów (dałam 1,5)
1 mała ostra papryczka
6 ząbków czosnku
bazylia (dałam garść listków)
300 ml oliwy (dałam około 150 ml)
300 gramów chudego twarogu
od siebie dodałam jeszcze garść startego parmezanu
sól, pieprz

Wykonanie:
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Dodajemy starty czosnek, oliwę, posiekaną bazylię i papryczkę chilli, całość mieszamy i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Makaron gotujemy na pół twardo, odcedzamy. W dużym garnku zagotowujemy pomidory, dodajemy makaron i przesmażamy całość przez około 2 minuty, dokładnie mieszając, tak by makaron dobrze wymieszał się z pomidorami.  
Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 - 20 minut. Na kilka minut przed końcem zapiekania możemy włączyć dodatkowy górny opiekacz lub termoobieg, by przyspieszyć zrumienienie twarogu.
T. Jakubiak poleca podawać tak przygotowany makaron z sałatką ze świeżych pomidorów, czosnku, cebuli z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego. Taki obiad smakuje naprawdę wybornie!
Przepis bierze udział w akcji
                                                      

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony w każdej postaci, a te zapiekane chyba najbardziej :) Fajny przepis:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Biały serek i pomidor to dobre sprawdzone połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron plus twaróg? Super, nigdy wczesniej tego nie jadlam, jutro serwuje na obiad! Bardzo lubie twarog, gdzie jeszcze go stosujesz w kuchni?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często pojawia się z przeróżnymi dodatkami na kanapkach, gotowych serków kanapkowych nie kupuję już od dawna ... ostatnio furorę twaróg robi też jako składnik placków - mój smyk zajada się nimi przynajmniej raz w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidory siekasz. w ósemki czy kostkę? Nie napisałaś w przepisie.

    OdpowiedzUsuń