niedziela, 2 września 2012

Fasolka szparagowa z ciepłym winegretem


Fasolkę szparagową lubię bardzo, a odkąd  mogę korzystać z dobrodziejstw warzywniaka rodziców, którzy co roku fasolkę sadzą i pielęgnują, zajadamy się nią baaardzo często i nawet mąż -  miłośnik mięsa nie narzeka  zbyt często :) A ponieważ fasolka szparagowa z bułką tartą jest pyszna ale jednak dość monotonna, staram się podawać ją na różne sposoby. Tą bardzo pyszną, jak dla mnie wprost rewelacyjną propozycję podania podejrzałam w programie Kuchni TV - Nuta egzotyki na co dzień. Danie smakowało nam bardzo, a jeśli jesteście tak jak ja miłośnikami fasolki i oliwek to z pewnością Wam również zasmakuje. Polecam zwłaszcza na ciepło !

Składniki:
50 dag fasolki szparagowej - dowolnego koloru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula
sól, pieprz
sok wyciśnięty z 1 cytryny
10  czarnych oliwek

Wykonanie:
Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki, wrzucamy  do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż fasolka będzie miękka ale nadal sprężysta.
W międzyczasie siekamy drobno cebulę i szklimy ją na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula będzie już zeszklona dodajemy  sok z cytryny, pokrojone oliwki, mieszamy krótko i dodajemy odcedzoną fasolkę. Zdejmujemy danie z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zajadamy - najlepiej smakuje na ciepło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz